Zpravodajský přehled za leden

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v lednu na Boskovicku událo.

Svárovská alej byla vyhlášena Alejí roku
Svárovská alej byla vyhlášena Alejí rokufoto: Tomáš Znamenáček

Kumulativní počet pozitivně testovaných na covid-19 vystoupal na konci ledna na 8322, za leden přibylo 1951 případů, což je o něco víc než v prosinci. Aktuálně pozitivních bylo na okrese dle údajů Krajské hygienické stanice k poslednímu lednu 815 lidí. V lednu zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 na okrese 52 lidí, což je opět o něco víc než v prosinci. Celkový počet úmrtí stoupl na 221.

Situaci v nemocnici označil v polovině ledna jednatel Dan Štěpánský za katastrofální.

Boskovický místostarosta Radek Mazáč (Sportovci) čelí nařčení ze střetu zájmů v kauze předražené stavby CZT. Jeho firma navíc vstoupila do zakázky skrytě až po uzavření smlouvy.

Město nakonec uložilo svým Službám, aby zakázku nechaly prověřit auditem.

Vedení města míří k rozhodnutí o dalším postupu v přípravě stavby sportovní haly. Preferuje zadat studii z ruky konkrétnímu mexickému architektovi Alberto Kalachovi přes městského architekta Zdeňka Fránka, ozývají se ale politické i odborné hlasy, že studie by měla být vybrána formou soutěže o návrh.

Na stavebním úřadě se stále nerozběhl schvalovací proces na projekt stavby knihovny na ulici Kapitána Jaroše podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Od zadání projektové dokumentace přitom uplynou už tři roky.

Svárovská alej byla vyhlášena Alejí roku. Stále jí ale hrozí kácení, i když příprava opravy silnice se aktuálně pozastavila. V případu se přímo angažuje nový jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V boskovické nemocnici začalo očkování. V Blansku se nechal přednostně očkovat starosta a krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Starosta Jaroslav Dohnálek (ODS) jednal na kraji o stavbě kruhového objezdu pod poštou.

Město pokračuje v přípravách cyklostezky z Mladkova do Svitávky, řeší, komu patří polorozpadlý most.

Na radnici proběhlo také jednání o rozšíření cyklotrailů a vybudování skateparku.

Vážný problém řeší základní umělecké školy, včetně té boskovické. Začínají se jim odhlašovat žáci.

Začal platit nový jízdní řád. Změny jsou minimální.

Nezaměstnanost stoupla v kraji na konci loňského roku na 4,5 procenta. Na Blanensku to byly 3,3 procenta.

Nejstarší část zámku v Lysicích má novou fasádu.

další zpravodajství