V nemocnici začalo očkování proti covidu

Do Boskovic v pondělí dorazily první vakcíny proti nemoci covid-19. Mezi prvními se nechal naočkovat také šéf nemocnice Dan Štěpánský nebo jeho náměstek Vladimír Zemánek. Spolu s nimi dostane v nejbližších dne očkování téměř polovina pracovníků.

Mezi prvními byla očkována mimo jiné hygienička nemocnice Iva Šamšulová
Mezi prvními byla očkována mimo jiné hygienička nemocnice Iva Šamšulováfoto: Nemocnice Boskovice

Běžně v těchto ambulancích bývají dětští pacienti, teď se tam střídají jednotliví zdravotníci a další pracovníci nemocnice a jejich kolegové jim do paže píchají vakcínu proti koronaviru. Za dobu trvání pandemie se touto nemocí nakazilo už 150 zaměstnanců z celkového počtu zhruba pěti stovek.

„V tuto chvíli dorazilo 222 vakcín, máme příslib, že další budou chodit s týdenním intervalem,“ uvedl jednatel boskovické nemocnice Dan Štěpánský, který se nechal v pondělí očkovat stejně jako jeho náměstek Vladimír Zemánek či tamní hygienička Iva Šamšulová. Očkování v první vlně dostanou v nemocnici nejen ti, kteří dosud covid neprodělali, ale i ti, co ho už mají za sebou. „Vakcínu dostanou minimálně po prodlevě čtyři týdny od nemoci,“ sdělil jednatel. V tuto chvíli se nemocnice zaměřila pouze na své zaměstnance a další pracovníky, pacienti a veřejnost zatím musí počkat.

Proočkování personálu pomůže stabilizovat situaci, protože zatím je každý týden zhruba dvacítka zaměstnanců kvůli nemoci covid-19 v pracovní neschopnosti nebo preventivní karanténě z důvodu kontaktu. I proto na základě vyhlášené pracovní povinnosti vyzvala nemocnice šestnáct středoškoláků k pomoci. Nastupují tento týden a pomůžou na jednotlivých odděleních, kde bude potřeba.

Očkovací látka dorazila do Boskovic, na rozdíl od nemocnice v Blansku, až nyní. V Blansku se začalo očkovat už na konci minulého roku. Do začátku minulého týdne dostalo vakcínu 120 zaměstnanců ze zhruba 500, včetně ředitelky Vladimíry Danihelkové. Blanenská nemocnice je také v tuto chvíli stejně jako zdravotnická zařízení v dalších okresních městech v Jihomoravském kraji určená krajským krizovým štábem jako očkovací centrum pro veřejnost. Ta boskovická nejspíš přijde na řadu v budoucnu.

„Očkování můžu jednoznačně doporučit každému, kdo chce přispět k návratu společnosti do normálního života,“ prohlásil Dan Štěpánský. Od 15. ledna má začít fungovat státní registrační formulář pro zájemce na očkování starší 80 let, od února pak pro všechny ostatní.

Co se týče covidových pacientů, situace v nemocnici je relativně stabilní. „Jde o 25 až 35 hospitalizovaných,“ řekl Štěpánský. Podobný počet byl v nemocnici i na konci prosince či v jeho polovině. Od podzimní vlny nemocnice stále drží dvě covidová oddělení dohromady s necelými 60 lůžky.

Kromě pokračování antigenních i PCR testů nemocnice nově nabízí také možnost vyšetření protilátek. V tomto případě ale není test zdarma, ale za 500 korun. Zájemci si také musí zajistit odběr vzorku u praktického lékaře, který donesou do nemocnice.

Městská správa sociálních služeb

Podobně se s koronavirem stále potýkají také v Městské správě sociálních služeb (MSSS), která v Boskovicích provozuje domovy pro seniory. „Situace v našich zařízeních je celkem stabilizovaná, s výskytem onemocnění se ale stále potýkáme, v současné době máme dva pozitivní klienty na Domově pro seniory a tři pracovníky,“ přiblížila ředitelka MSSS Marie Sáňková s tím, že jim s péčí vypomáhá asi patnáct studentů.

Za dobu pandemie už ale kvůli covidu zemřela v domově také desítka klientů. „Většina z nich byla v paliativní péči nebo měla závažná onemocnění. Přímo na covid, kdy to bylo nečekané, zemřeli tři klienti,“ doplnila ředitelka.

Kromě očkovacího centra, které vzniká v Blansku a do budoucna by mohlo být i v Boskovicích, chystá Jihomoravský kraj také speciální mobilní očkovací týmy, které budou jezdit do domovů pro seniory. Vedení MSSS očekává každým dnem oznámení termínu, kdy přijedou očkovat právě do Boskovic.

Za tři měsíce téměř 200 úmrtí na covid

Pokud se podíváme na statistiky onemocnění covidem, které vedou krajští hygienici a také ministerstvo zdravotnictví, právě ministerská data přináší smutnější zprávy. Ministerstvo totiž zveřejňuje data se zpožděním několika dní až po korekcích a dodatečných úpravách. Z čísel je zřejmé, že nemoc prodělalo mnohem více lidí, a tedy na ni zemřelo k poslednímu dni minulého roku více lidí, než kolik jich ke konci minulého týdne evidovali hygienici.

První úmrtí kvůli koronaviru na okrese Blansko zaznamenali hygienici na konci září, za tři měsíce se tento počet vyšplhal na necelé dvě stovky. Od jara, kdy se objevil první případ, se dosud na okrese nakazilo více než sedm tisíc lidí, necelých šest tisíc se jich vyléčilo.

Nemocní dál přibývají i v posledních prosincových a prvních lednových dnech. Na okrese Blansko hlásili krajští hygienici k pátku za uplynulý týden dalších téměř 800 nakažených, v celém Jihomoravském kraji téměř 8500. A plní se i nemocnice. „V absolutních číslech byl nárůst hospitalizovaných patrný velmi zřetelně v první polovině měsíce listopadu, následovaný pozvolným poklesem, stagnací a přechodnou nestabilitou. Během aktuálního týdne dochází k opětovnému nárůstu počtu hospitalizovaných.,“ hlásili hygienici k pátku 8. ledna. Na konci minulého týdne bylo v nemocnicích 818 pacientů s covidem, z toho 119 ve vážném stavu.

další