Zpravodajský přehled za září

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v září na Boskovicku událo.

Z nové výstavy o šlechtickém rodu pánů z Boskovic v muzeu
Z nové výstavy o šlechtickém rodu pánů z Boskovic v muzeufoto: Monika Šindelková

Čísla pozitivně testovaných na okrese Blansko stále rostou. Aktuálně pozitivních bylo k poslednímu září 189 a kumulativní počet lidí s diagnostikovanou nemocí covid-19 se od začátku pandemie na okrese vyšplhal během září z 87 na 416 lidí.

Znovu se otevřela debata o možném převodu nemocnice pod kraj. Na názor jsme se zeptali představitelů všech boskovických zastupitelských klubů.

Zastupitelé schválili změny v rozpočtu. Upravený městský rozpočet znamená, že na konci roku zůstane na účtech města přes 20 milionů korun.

Město vyhlásilo druhou soutěž na sportovní halu v Červené zahradě, Česká komora architektů ji opět označila za neregulérní. Přihlásilo se 16 uchazečů, probíhá přezkum, zda splnili podmínky.

Bylo přerušeno územní řízení na stavbu Boskovické spojky a projektant doplňuje chybějící podklady. To by se mělo stát v průběhu podzimu. Dále se očekává blokování projektu ze strany Lhoty Rapotiny.

Boskovická základní škola se po úpravě legislativy vrátila k zákazu používání mobilních telefonů.

Uzavřeno bylo podávání projektů do letošního prvního ročníku městského participativního rozpočtu. Sešlo se jich celkem jedenáct.

Rozběhl se již čtvrtý proces na pořízení změn nového územního plánu.

Bez státních dotací by v městských lesích došlo za první pololetí ke ztrátě přes půl milionu korun. Díky státní kompenzaci hospodaření skončilo v téměř půlmilionovém zisku. Probíhá pouze těžba spojená s odstraňováním stromů napadených kůrovcem.

Česká pošta označila změnu otevírací doby jako nevratnou.

Dvě dotace získalo město z Jihomoravského kraje – 600 tisíc korun na poslední fázi rekonstrukce letního kina a 500 tisíc na opravu sociálního zařízení v budově takzvané školičky u lázní, kde sídlí TJ Rytmus.

Místostarosta Lukáš Holík informoval, že do nového odpadového systému se zapojilo 46 procent obyvatel rodinných domů, což je 34 procent všech obyvatel.

Došlo k prodloužení termínu dostavby domů na Lipové ulici o tři roky. Původně měly být hotové letos v listopadu.

Město nepodpořilo pro letošní rok nově vzniklý oddíl malých hokejistů při SKMB. O podporu můžou žádat až pro příští rok.

Pokračuje stavba CZT střed, u lázní a školy na Sušilově budou nové chodníky.

V Hrádkově odstoupili dva členové osadního výboru. Ten bude namísto v šesti pokračovat ve čtyřech.

V příštím roce postaví město na Hrádkově novostavbu komunitního centra, která nahradí stávající budovu, která je ve špatném technickém stavu.

Město definitivně odepsalo pohledávku u firmy AKAM, která stavěla a provozovala boskovickou fotovoltaickou elektrárnu. Dluh činil necelého 2,5 milionu korun a město na něj nemělo šanci dosáhnout.

Boskovický městský architekt Zdeněk Fránek byl vyhlášen architektem roku.

V muzeu byla zahájena výstava o šlechtickém rodu pánů z Boskovic.

další zpravodajství