Zpravodajský přehled za srpen

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v srpnu na Boskovicku událo.

Festivalová divadelní scéna na boskovickém hradě
Festivalová divadelní scéna na boskovickém hraděfoto: Tomáš Znamenáček

Epidemie koronaviru na okrese Blansko sílí. Na konci srpna se kumulativní počet nakažených vyšplhal z dosavadních 41 nemocných od počátku šíření nemoci na 87 nakažených. Jen za poslední týden přibylo 30 pozitivních.

Proběhl speciální ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice. Akci podle odhadů organizátorů navštívilo něco přes 700 lidí a vydařila se. Festival musel splnit omezení počtu účastníků do 1 tisíce lidí, absentovala hlavní hudební scéna v letním kině. O všechny ostatní menší scény byl podle pořadatelů dostatečný zájem, a to včetně menších besed či autorských čtení. Do města festival nejvíce pronikl díky výtvarné scéně, která expandovala do ulic.

Práce na budování CZT střed se dostaly do deseti až čtrnáctidenního časového skluzu a jsou nutné vícepráce, které byly způsobeny nedokonale udělaným projektem.

Pokračovat nakonec nejspíš letos nebudou práce na rekonstrukci silnice v Podhradí. Firma, která neuspěla v soutěži, se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Město je zde pouze partner Jihomoravského kraje, který celou investici řídí.

Krajská rada zrušila konkurz na ředitele boskovické ZUŠ a na konci srpna vyhlásila nový.

Vedení města Boskovice nakonec zrušilo architektonickou soutěž na sportovní halu v Červené zahradě. Za neregulérní a nezákonnou ji označila Česká komora architektů (ČKA). Následně městská rada vyhlásila novou soutěž, opět bez ČKA, ale s upravenými podmínkami.

V Boskovicích začaly jezdit elektrické koloběžky Bolt.

Vedení radnic řeší výpadky v daňových příjmech svých rozpočtů.

Blíží se krajské volby. O mandáty budou usilovat také kandidáti z regionu.

Boskovičtí radní schválili koncept nového městského loga. Ten bude dále rozpracován do kompletního jednotného vizuálního stylu.

Boskovická nemocnice bude mít nový operační stůl pro traumatologickou a ortopedickou operativu. Došlo také k výměně sta postelí z dvě stě šedesáti. Sto nových postelí je vybaveno elektrickým ovládáním a polohováním.

Krajská Správa a údržba silnic provedla novou a podrobnější diagnostiku mostu na Dukelské ulici a vyplynulo z ní, že most je v lepším stavu, než se silničáři domnívali po předchozích průzkumech. Všechny omezující značky jsou proto odstraněny.

Pošta omezuje otevírací dobu boskovické pobočky. Vedení města s tím nesouhlasí a zkouší vyjednat zachování stávajícího stavu. Zkrácení pracovní doby se týká i dalších míst.

Návrhy projektů do pilotního ročníku participativního rozpočtu bude možné podávat až do 20. září.

Nad očekávání velký zájem projevili především obyvatelé rodinných domů v Boskovicích o nový systém odpadového hospodářství – jejich zapojenost je 44 procent.

Město obdrželo 14 milionů kompenzací od státu a zvedají se i daňové příjmy.

V Kunštátě se nakonec rozhodli uspořádat Hrnčířský jarmark. Akce proběhne v upravené podobě v areálu Panské zahrady, a to jako jednodenní akce v sobotu 19. září, zaměřená jen na prodej keramiky bez kulturního programu.

další zpravodajství