Kulturní výběr na únor

Únorová kultura přináší dokument s besedou, bluesový koncert, jam, přednášky, výstavu fotografií, velice netradiční festival, divadlo a Koncert naslepo s exkluzivní informací, kterou víme první!

Výstava fotografií z Ukrajiny od fotografky Majdy Slámové bude k vidění od 19. února v Prostoru
Výstava fotografií z Ukrajiny od fotografky Majdy Slámové bude k vidění od 19. února v Prostorufoto: Majda Slámová

Digitální disidenti (projekce a debata)

Prostor, 7. 2. 18.00

Téma sociálních sítí nebo technologií obecně a abstinence od nich bývá čím dál častěji skloňované ve veřejném prostoru. Už jenom proto by vás měl film režisérky Barbory Johansson Digitální disidenti zajímat. Film se skládá z několika osobních výpovědí postav z uměleckého světa, které vysvětlují svůj analogový postoj k světu – jsou považováni za morouse a kvůli svým odmítavým postojům k technologiím jsou vyčleňováni ze společnosti. Celým filmem provází sociolog Petr Lupač, který se dlouhodobě věnuje fenoménu digitálního vyloučení a digitální propasti, o kterém film pojednává. Film před nás prostě klade otázku: „Co se stane, když se rozhodnu nepoužívat svůj chytrý telefon, svůj počítač, odmítnu pracovní porady a schůzky v onlinu, nebo se už víckrát nepřipojím na sociální sítě?“

V Prostoru proběhne projekce a následná beseda s dramaturgem filmu Hynkem Trojánkem a novinářem Janem Cibulkou, který se specializuje na ochranu soukromí, datovou žurnalistiku a svobodný přístup k informacím.

Will Wilde (UK) & The Bladderstones (CZ)

Zámecký skleník, 8. 2. 19.00

A je tu další Jazz and Blues v Boskovicích. A jak je u tohoto cyklu ve skleníku zvykem, tak program bude opět speciální. Vystoupí blues rockový harmonikář Will Wilde, který je – podotýkám už zase – čerstvým finalistou soutěže UK Blues Awards 2023 a v roce 2019 vyhrál The Blues Matters Award. Hudební soutěže mají, dle mého, podivnou vypovídající hodnotu, ale u Willa Wilda jsou tyto úspěchy určitě na místě. Umí vytvořit tvrdej bluesovej nářez jak má být, stejně dobře jako zahrát jazz a mezi to vystřelit nějakou Hedrixovku nebo Coltrana.

Koncert je pro našince o to zajímavější, že zmiňovanou brightonskou hvězdu doprovodí česká doprovodná kapela The Bladderstones. Vyhrála šumperské Blues Aperitive a vedle Honzy Fice nebo třeba legendárního Mišíka patří na piedestal českého blues. Kapela je složená z kytaristy Tomáše Frolíka, basáka původem z Jablkoně Johnnyho Jůdla a bubeníka Michala Noska.

Koncert naslepo

Zámecký skleník, 10. 2. 19.00

Marně jsem tahal z Ivoše Legnera – produkčního koncertu – bližší informace k tajnému výběru kapely. Každopádně v jeho schopnosti a vkus věřím a doporučuji proto, abyste se zastavili a užili si koncert, u kterého do poslední chvíle nevíte, na co jdete. Ivo napovídá v anotaci, že půjde o hudební styl rockabilly. Ovšem exkluzivně pro Ohlasy Ivo prozradil novou informaci! Jako první víme, že to bude kapela složená z českých a zahraničních muzikantů. A pozor! V kapele absentují bicí, které jsou pro rockabilly typické. Takže jde o hodně zajímavý kapelní tvar, který není zas tak obvyklý. Předtím a potom zahraje DJ Amma. Samotný koncert začne ve 20.30.

Jazzový jam #3

Prostor, 16. února v 19.00

V řadě už třetí jazzový jam. Je to super akce pro všechny milovníku jazzu. Muzikanti i vášniví posluchači si přijdou na své. První díl s přízviskem Sametový byl skutečně na vysoké úrovni. Na druhý díl se mi nepodařilo dostat, snad to napravím tentokrát. Taková tradice Boskovicím sluší.

Trio Zenzero

Letovice, kulturní dům, 16. února v 19.00

Trio vážných muzikantů si pro vás připravilo hudební program složený z hoboje, klarinetu a fagotu. Zahraje Radek Mattuš, Tomáš Mosler a Hana Drtílková.

Benefice pro Ukrajinu

Prostor, 17. února v 19.00

Výstava fotografií Majdy Slámové, fotografky nezávislého žurnalistického týmu VOXPOT. Zahájení výstavy bude spojeno s promítáním dokumentu Mariupol – neztracená naděje od režiséra Maksima Litvinova.

Putování po Indii

Muzeum, 23. února v 17.00

Stanislava Matušinová byla rok jako dobrovolník v Indii. O tom a kultuře, zvyklostech nebo památkách bude vyprávět v rámci cestopisných přednášek muzea.

Vzpomínkový koncert Boskovické kapely na počest kapelníka Zdeňka Jindry

Zámecký skleník, 23. února v 19.00

Není to ani rok, co odešel boskovický muzikant a ex-ředitel boskovické zušky Zdeněk Jindra. Byl to člověk velice schopný a v hudební komunitě Boskovic zanechal hluboký otisk. A jeden z takových otisků je nepochybně Boskovická kapela, která si připravila pro svého bývalého kapelníka vzpomínkový koncert. Celým koncertem nás provede Michaela Pál.

Smrtfest

Prostor, 24.– 25. února

Tato každoroční událost vytahuje na povrch tabuizované téma smrti. Čtvrtý ročník se zaměří na význam truchlení a zármutku pro pozůstalé, na programu bude také téma ekologického pohřbívání a významu dobrého rozloučení.

Z pátečního programu bych vás pozval na loutkové divadlo RAW (19.00). Sobotní přednáška Děti a truchlení (9.30), kde bude bude na programu téma dětí a jejich prožívání smrti u blízkých, vypadá taky zajímavě, nemluvě o přednášce od Adama Vokáče o budoucnosti pohřebnictví nebo workshopu s názvem Vytvoř si svůj vlastní nekrolog. V rámci festivalu proběhne také promítání filmu Mrtvý muž od Jima Jarmusche.

O akci mluví v podcastu Ohlasů kluci s Kristýnou Znamenáčkovou, která Smrtfest vymyslela a pořádá ho. Doporučuji poslechnout, jakmile vyjde.

Divadlo Kolárka: Aranžér katafalku

Prostor, 26. 2. 19.00

Divadlo Kolárka z Blanska opět vystoupí v boskovickém Prostoru s novou inscenací pod vedením Evy Petrželové. „Malá obřadní síň, v blíže neurčeném místě, nejspíš v prokletém Rusku, všecky automatismy, klišé a floskule je nutno přehnat minimálně třikrát. Více je v našem případě více,“ popisuje sám autor charakter hry, neboť věří v kreativní diverzi. Dramatik S. d. Ch. se ve své tvorbě cíleně zabývá neosobními společenskými mechanismy odvádějícími nás od přirozenosti.

další zpravodajství