„BozaCon je akce pro širokou škálu – od dětí po značně dospělé, kteří jsme stále vnitřně malými dětmi.“

Rozhovor s Tomášem Liznou a Barborou Bolomskou o BozaConu, což je nová akce, kterou připravují Kulturní zařízení města Boskovice a podílejí se na ní všechny jeho složky – kultura, kino i knihovna.  Koná se v pátek 18. a v sobotu 19. března.

Tomáš Lizna a Barbora Bolomská
Tomáš Lizna a Barbora Bolomskáfoto: Ivo Legner

Co je to BozaCon?

TOMÁŠ: „Con“ obecně je setkání fanoušků. Určité subkultury, určitého filmového žánru, určitého tématu. Asi nejslavnější celosvětově je americký Comic Con, což je obrovitánská akce, které se účastní desítky tisíc lidí. V České republice je conů široká škála a každý je častokrát zaměřený na něco úplně konkrétního – od Hvězdných válek přes My Little Pony po cokoliv, co tě napadne.

Jak vznikl boskovický con?

TOMÁŠ: Už nějakou dobu jsem si pohrával s myšlenkou něco takového v Boskovicích udělat, protože mám rád sci-fi a fantasy. A vůbec tyto jedním slovem řečeno mysteriózní žánry a typy kultury. Využil jsem toho, že pracuju v KZMB. Ta akce byla v mé hlavě stejně taková, že bych ji nezvládl udělat sám a věděl jsem, že musím oslovit několik podobně smýšlejících lidí, kteří do toho budou stejně zapálení. A nemýlil jsem se. Z celého KZMB jsem oslovil asi patnáct lidí, kterým jsem udělal prezentaci o tom, že chci udělat BozaCon.

Název byl už jasný?

TOMÁŠ: Moc se mi líbila ta představa, že když to bude boskovický con, tak to bude ze slov Bozako + Con, tedy BozaCon.

A jak bude tedy boskovický con zaměřený?

TOMÁŠ: Bude tam velikánské deskohraní, plus hodně cílíme na literaturu. Konkrétně na žánry sci-fi a fantasy a na komiksy. Oslovili jsme řadu českých autorů, jako je František Kotleta, Kristýna Sněgoňová a třeba Pavel Bareš, který napsal skvělou trilogii Projekt Kronos.

Jakou máte zkušenost v knihovně? Jaký je o tuto literaturu dnes zájem?

BARBORA: Nemůžu mluvit za celou knihovnu, protože jsem z dětského oddělení. Ale jestli na dětském oddělení něco děti opravdu táhne, tak jsou to rozhodně komiksy, ty děti opravdu baví. A k tomu fantasy žánry. Sci-fi zase až tolik ne, protože v tomto žánru není tolik českých a ani překladových knih vysloveně pro děti.

Kde se akce bude odehrávat?

TOMÁŠ: V sokolovně. A to na všech jejích úrovních, od sklepní místnosti pod pódiem po první patro. Budou tam tři různé stage. V patře budou workshopy, bude připravená herna, výstava současného českého komiksového kreslíře Michala Suchánka, který kreslil třeba i českého Batmana, který vyšel v knize Batman: Svět, ve které dělala jeden batmanovský příběh i česká dvojice.

Co dál bude na programu?

BARBORA: Literární část budou tvořit setkání s autory, interaktivní moderované besedy. Ty budou trvat vždy tak hodinku, maximálně hodinku a půl. Přijede Vojtěch Matocha, který napsal úžasnou trilogii pro mládež Prašina. Podobně budou koncipovaná setkání i s komiksovými autory, třeba s olomouckým Nikkarinem. Tyto besedy poběží v pátek i v sobotu až do večera a hlavní hosté budou v pátek v 18 hodin a v sobotu v 17 hodin. V pátek by to měl být Pavel Bareš a v sobotu František Kotleta a Kristýna Sněgoňová. To jsou špičky současné české fantastiky.

TOMÁŠ: Z dalších autorů to bude ještě Kateřina Šardická, Marek Dvořák, Jiří Walker Procházka. Domlouváme se i Michalem Grigou a Lenkou Dokoupilovou, kteří by mohli prezentovat svou novou komiksovou knížku. Kromě deskohraní bude připravená PC herna od české společnosti Amanita Design, která stojí za hrami jako Botanicula, Samorost nebo Machinárium. Od této společnosti přijedou dva vývojáři. Součástí programu je i autorské hraní, kdy autoři budou hrát svou hru Creaks, která se bude promítat na plátně a oni se o tom budou bavit, popisovat jednotlivé části hry, úskalí vzniku a budou odpovídat na dotazy. BozaCon bude mít i filmovou část, zatím máme vybraný jeden film, což bude japonský anime snímek Kluk ve světě příšer. Předcházet mu bude přednáška Pavlíny Riedlové z brněnského festivalu anime – o tomto filmu a o tvorbě jeho režiséra Mamoru Hosody.

BARBORA: Ještě jsme nezmínili, že v pátek dopoledne bude uzavřený program pro školy.

TOMÁŠ: V sobotu dopoledne ještě bude herna Minecraftu, kterou zajišťuje Středisko volného času, kde funguje kroužek Minecraftu a ten se bude také prezentovat. A ještě máme rozjednanou hernu s Ateliérem duchů, což je další česká společnost, vytvářející deskové, karetní i počítačové hry.

BARBORA: Také doufáme, že se nám podaří dohodnout prodejce sci-fi, fantasy a komiksu. Už máme potvrzené výběrové dětské knihkupectví Dlouhá punčocha z Brna, které přijede s komiksovou nabídkou. Kromě toho by měl na galerii probíhat v pátek i v sobotu výtvarný program pro děti, mimo jiné workshopy na motivy komiksů, jejichž autoři k nám přijedou. Na programu pro děti a na výtvarném programu spolupracujeme s Místní akční skupinou Boskovicko Plus.

TOMÁŠ: Ještě jsem nezmínil, že součástí programu budou i nějaké turnaje o ceny. Budou to turnaje v několika různých hrách, které se uskuteční napříč oběma dny.

Akce bude zjevně docela velká, kolik vám přijede hostů? Máte to spočítané?

TOMÁŠ: To popravdě nemáme. Ale je to asi deset nebo dvanáct autorů, plus zástupci jednotlivých firem a společností. A to bychom se dostali ještě na jiná čísla.

A kdo je vaše hlavní cílová skupina? Jsou to děti a mládež, nebo jsou už dnes příznivci těchto žánrů i mezi staršími?

BARBORA: Myslím, že cílovka je opravdu široká. Od dětí z druhého stupně základní školy, přes středoškoláky k mileniálům a dál. Literární program je poskládaný tak, že je tam pro každého něco. Od těch mladších až třeba po skalní sci-fi fanoušky, kteří začínali třeba na knihách Jiřího Walkera Procházky.

TOMÁŠ: Já s tím souhlasím. Obecně se program snažíme koncipovat tak, že třeba v sobotu začínáme od rána a dopoledne, které cílí spíše na děti, na rodiny a na teenagery, a končíme večer trošičku drsnějším programem, ať už je to Pavel Bareš nebo František Kotleta a Kristýna Sněgoňová, kteří mají cílovku minimálně 15 plus, spíš ještě starší.

Takže na takové akce chodí i starší?

TOMÁŠ: Zažili jsme to, už když jsme dělali deskohraní před dvěma lety. A tam nejenže chodily rodiny s malými dětmi, ale přišli tam i s prominutím padesátiletí fotři, kteří byli nadšení, že takováto akce je, strávili tam celý den a odcházeli nadšení. Obešli tam spoustu mladších part a skupin, hráli s nimi a účastnili se programu. Takže věříme, že i con je akce pro širokou škálu – od dětí po řekněme značně dospělé, kteří jsme ale stále vnitřně malými dětmi.

Jak časté jsou tyto akce, třeba tady v okolí? Nebo přímo v Boskovicích?

TOMÁŠ: V Boskovicích existoval v devadesátých letech Geacon, jestli se nepletu, tak byly jen dva nebo tři ročníky. Probíhal pod DDM a místním kroužkem sci-fi. Ale tohle nevím přesně, já jsem se v té době narodil, takže mé vzpomínky na toto období jsou matné. Od té doby, pokud víme, tady nic podobného nebylo.

A v okolí?

TOMÁŠ: Obecně jsou cony v Česku poměrně běžné, jsme země conům zaslíbená, ale nejbližší podobné akce jsou v Brně. Žádné bližší nejsou. Tedy ty větší, jinak cony mohou být i úplně malé akce třeba v jedné školní družině. A pak jsou velké, celorepublikové několikadenní akce. My jsme se měřítkem snažili nezůstávat u země, je to velká akce. Myslím, že nic obdobného tady blíž než v Brně třicet let nebylo.

Jak funguje subkultura fanoušků těchto žánrů v Boskovicích? Organizuje se třeba nějak?

TOMÁŠ: Myslím, že v dnešní době už to takhle obecně nefunguje. V době internetu a sociálních sítí si nepotřebuješ hledat fanoušky podobných věcí nutně ve svém okolí, ale přes počítač nebo telefon s nimi můžeš být v kontaktu 24/7. Úplně to zmapované nemáme, ale filmů na podobné téma existují spousty a vidíme, jakou mají návštěvnost. U literatury to bude určitě obdobné. A už když jsme vylezli s prvním plakátem a informací, že taková akce v Boskovicích bude, odezva mě překvapila. Vidím, co i úplně neznámí lidé z plakátu vypichují, a jsem velice příjemně překvapen. Věřím, že to není komunita, ale v Boskovicích a okolí je hodně lidí, kteří mají rádi sci-fi, fantasy, komiksy a hry. A věřím, že kromě reakcí na sociálních sítích přijdou akci navštívit i osobně.

Co od akce očekáváte a co byste rádi, aby přinesla?

BARBORA: Musím říct, že my jsme tím dost nadšení, děláme to pro radost a doufáme, že tím nakazíme i ostatní. Zatím fungujeme jako tým a neustále si rozšiřujeme obzory. Komunikujeme s autory a fascinuje nás, jak jsou milí, vstřícní, vtipní a ochotní přijet třeba i za nižší honoráře. Pěkně se to nabaluje a doufáme, že to bude první ročník a vytvoříme tradici. A že se nám podaří nadchnout děti pro tyhle žánry ještě víc, než jsou, a nějak v nich díky fantasy a komiksům podnítit zájem o čtenářství. Protože tyto žánry opravdu táhnou a jestli může něco pomoct propojit děti s knihami s radostí a ne z povinnosti, tak je to tahle literatura.

TOMÁŠ: A za deset let uděláme další rozhovor o tom, jakých bylo prvních deset let BozaConu.

Na co se vy osobně nejvíc těšíte z programu?

TOMÁŠ: V současnosti načítám skoro všechny autory, kteří k nám přijedou. Některé čtu dlouhodobě. Nejvíc se těším asi na ty hlavní hvězdy obou večerů. Zamiloval jsem se do série Projekt Kronos Pavla Bareše, což je právě něco, o čem jsem před BozaConem ještě netušil, že to existuje. Ale Bára mi to doporučila a půjčila na víkend a ta knížka je skvělá. Dlouhodobě jsem velký fanda Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, jejich samostatné tvorby i společné série. Na ně se těším hrozně moc.

BARBORA: Já se hrozně těším na setkání s komiksovým autorem Nikkarinem, protože mám ráda jeho tvorbu, vlastně celá rodina jsme jeho velcí fanoušci. Takže rozhodně na něj a pak na to, že uspořádáme v rámci BozaConu výstavu nadějné komiksové kreslířce Elišce Štefaňákové, která je z Boskovic a dlouhodobě jí fandíme. Kreslí čím dál líp. Takže já se těším na jedno velké jméno a na jedno místní jméno.

další rozhovory