ANKETA: Co doporučujete z festivalového programu?

Jak se vám líbí letošní program festivalu Boskovice a co byste především doporučili navštívit?


Hana Kvapilová, Knihkupectví Tomáše Špidlíka

Nenechám si ujít klezmer na zahajovacím koncertu. Klezmer mám ráda a tohle symbolické otevření festivalu je podle mne šťastná volba. Zajímá mě tvorba Jaroslava RónyKurta Gebauera – netušila jsem, že vystavuje i fotografie – jsem zvědavá a nevynechám setkání s ním v doprovodném programu. Z autorského čtení mne láká Cena fackyWittgensteinova kniha faktů. Do kina bych chtěla zajít na dokumenty Evalda SchormaZločiny českých komunistů. A nepřeberné množství hudby. Blízký je mi jazz, blues, soul, folk… Zatím jsem v programu objevila Moniku Načevu, Trzasku, Zvíře jménem podzim

Teď je to výběr závislý na prvním zhlédnutí programu. Po spoustě klikání a poslouchání ukázek to pak bude tradičně náročné logisticky. Doporučit si troufnu jen tyto produkce:

Nejen jako boskovická patriotka mám ráda performance uskupení Masobeton. Na festivalu vždy oživí konkrétní místa židovské čtvrti kvalitními výkony. Bezvýhradné doporučení také patří filmu Místo, kde se mluví s Bohem. Můžete získat spoustu informací historii evangelického kostela ve velmi kvalitně profesně i umělecky zvládnutém filmu, který natočili členové evangelického sboru v Boskovicíh. A do evangelického kostela zamířím i na špičkové zpívající duo violoncellistek z Tara Fuki.

Na festivalu se mi líbí, že spojuje tolik žánrů, že si snad každý může vybrat to, co ho nejvíc těší.


Ondřej Dostál, ředitel KZMB

Přiznávám, že první pohled na program ve mně opět vyvolal vnitřní zděšení, kolik kapel, divadel, filmů a i osobností mi mnoho neříká, ale naštěstí po zděšení přichází pocit hladu po nových zážitcích a samozřejmě pocit těšení se na nová poznání. Poctivě jsem si prošel program a je skvělé, že festival poběží téměř v předpandemickém režimu. Není nutné se bavit o prvním dni, který je naplněný „až na půdu“. I když mne lákají tři věci – hudební Kaschauer Klezmer bandJakub Noha Band, především však mne láká divadlo a to konkrétně Divadlo X10 s hrou Zmrzačení.

V pátek u mne vítězí mluvené (čtené) slovo, a to ať je to Chvíle usebrání v židovském obecním domě (pokud mi pracovní povinnosti dovolí, tak bych rád byl v 15.30 na místě), nebo přednášky v klášterním sklepě, obzvláště představení Dokumentačního centra holocaustu panem Reinerem. Nesmím opomenout setkání s Kurtem Gebauerem za muzeem. Večer pravděpodobně podlehnu kouzlu koncertů v letním kině a rád bych viděl Bert & Friends, NačevuMidi Lidi.

Sobota je z mého pohledu pro časovou koordinaci nejnáročnější. Začnu od jistot, které patří do kategorie musím vidět. Možná je to i hlad po troše vzpomínek na předešlé festivaly. Jednoznačně to je koncert kapely Zuby Nehty. Na stejné scéně pak bude jistě stát za to i koncert kapely Mutanti hledaj východisko. Pokud ještě je něco z hudby, co bych chtěl vidět, tak to je Aze N na panském dvoře. Z dalších lákavých částí programu je to film Jiří Černý, přednáška Petra Blažka, Tara Fuki v evangelickém kostele, Tygroo na Palouku; upřímně: bude to náročný den.

A je tu poslední den, bude klidný a vzhledem k rodinným povinnostem bych to viděl na Cukrářskou dílnu. Nesmím zapomenout na Kameny zmizelých. Touto tečkou skončím, protože festival Boskovice byl, je a snad i bude na podporu židovské čtvrti. Snad není moc velké přání, abychom si během celého festivalu připomínali naše zapomenuté a ztracené židovské sousedky a sousedy, které nám vzala diktatura nacismu. Nezapomeňme na to a užijme si kulturu ve všech pádech.


Ludmila Čerbáková, dramaturgická rada Prostoru

Z letošního programu festivalu Boskovice jsem nadšená, přinese několik mých nedávných hudebních objevů, které jsem zatím neměla možnost slyšet živě, i tak se je ale nebojím doporučit.

  • Člověk krve, písničkář z Posázaví, který ve svých temně magických folkových písních básní o rodné krajině.

  • Zvíře jménem podzim, hudební projekt, který mám ráda hlavně pro krásnou křehkou a poetickou hudbu. Doporučuji koncert navštívit i proto, že ohlásili konec koncertování k podzimu tohoto roku.

  • Bert & Friends, pokud chcete zakusit bizár nenechte si ujít (mnou dlouho opomíjený a nepochopený) dream-popový projekt Alberta Romanuttiho. Možná vás vyžene, ale myslím, že na scéně v letním kině může vyznít skvěle.

  • Severní nástupiště, rozloučení s festivalem jako u táboráku, aneb když vás překvapí, že i country může být super.

Scéna na Palouku mě svou dramaturgií přitahuje nejvíc a mnohokrát se mi vyplatilo jít na kapelu, o které jsem nic nevěděla. Letos se podle programové anotace chystám na Bare Escape, Aran SatanProhra Praha.

Ze jmen, která jsou na naší scéně již tradiční, se těším na hudební projekt Moniky Načevy Zdivočelí koně, představující zhudebněné básně zakázaných umělců z 60.–80. let. Na elektornický pop Midi Lidi, kteří nedávno vydali hned dvě nové desky, a na Mutanti hledaj východisko, kteří poprvé v Boskovicích vystoupí na hlavní scéně v letním kině.

Z divadelní produkce si nenechám ujít Masobeton, divadelní performativní skupinu, která vytváří skvělé site-specific projekty. Podle programové upoutávky bych doporučila i představení Divadla X10 Zmrzačení. Autorem textu této hry je boskovický rodák Hermann Ungar.

Těším se také na výstavu Jaroslava Róny, která bude v boskovické Synagoze k vidění až do konce října. A srdečně všem návštěvníkům doporučuji skvělé prohlídky židovské čtvrti s paní Helenou Janíkovou.


David Liber, hudebník, kulturní redaktor Ohlasů

Po ročním kulturním útlumu, kdy jsme zažili festival ve zmenšené verzi, se můžeme těšit na letošní ročník v plné kráse a síle. Čeká nás toho spousta.

Z mé oblíbené jazzové scény bych vypíchl Kaschauer Klezmer Band. Klezmerová hudba je živelná, hravá a intenzivní. Navíc co jiného si poslechnout na festivalu pro židovskou čtvrť než právě židovskou hudbu. Za zmínku stojí také The Peanuts, nebo třeba Soul ožil, kteří vystoupili minulý rok v rámci letního programu v klubu Prostor. Soul ožil je šílená soulová formace zpěvačky Elišky Urbanové, s kterou se určitě nebudete nudit. Dále bych vypíchl kapelu Uthando, která vyhrála letos soutěž Jazzfruit. Ta letos proběhla netradičně na lodi proplouvající Vltavou.

Ovšem palouk Potrvá stojí také za zmínku. Zaujali mě například Gondor Flames Label nebo Roman Hampacher. Na Palouku vystoupí také kapela Tamara, která také už v Boskovicích na Prostoru vystoupila. Na hlavní stagi vystoupí například Bert and Friends nebo Načeva a Zdivočelý koně. Každopádně nejvíc se těším na Midi Lidi nebo na Koňe a Prase. Také bych na závěr upozornil na AlenSeverní nástupiště na Uni scéně.

další ankety