Jana Syrovátková: Mír v celé Evropě dnes slavit nemůžeme

Boskovice si v pondělí 8. května připomněly výročí 78 let od konce druhé světové války. Publikujeme projev, který při té příležitosti pronesla starostka Jana Syrovátková (Změna22).

Vážení spoluobčané, dnes si připomínáme 78. výročí konce druhé světové války. Den vítězství. Den, kdy v celé Evropě zavládl mír. Nejen v naší zemi, ale opravdu v celé Evropě. Tuto skutečnost dnes ale slavit nemůžeme.

Ten, který se považoval za nástupce jednoho z vítězů druhé světové války, Sovětského svazu, tedy Ruská federace, je nyní agresorem, který napadl jinou suverénní zemi a usiluje o její území.

Věřím, že všichni po míru v celé Evropě toužíme, ale představy, jak ho dosáhnout, se liší. Spousty lidí touží po míru, ale jedním dechem volají: Přestaňme podporovat Ukrajinu. Nedodávejme zbraně, nechme je, ať si to sami vyřeší. A myslí si, že toto je cesta ke konci konfliktu.

Avšak dnešní den je pro nás připomínkou, že tato cesta k míru nevede. Připomeňme si, že před druhou světovou válkou se takto přistupovalo k Hitlerovi, agresorovi. Přenechávalo se mu území, a to včetně československého pohraničí, ve víře, že mu to bude stačit a bude opět mír. Ale čím více se ustupovalo, tím víc Hitler chtěl. Až vše nakonec vyústilo v druhou světovou válku. Nejkrvavější konflikt minulého století.

A z toho si vezměme ponaučení, že cesta k míru nevede skrz přenechávání území, cestou k dosažení míru je aktivní obrana, osvobození a poražení agresora. Stejně jako to bylo v roce 1945. Takto tehdy zavládl mír v celé Evropě.

Vážení spoluobčané, přeji vám, aby dnešní den byl pro vás co nejkrásnější a plný radosti. Radosti, že tu spolu můžeme bez obav stát a na sebe se usmívat.

A pevně věřím a přeji si, abychom tu příští rok opět v den výročí konce druhé světové války mohli takto spolu stát a slavit, že v celé Evropě zavládl mír.

další názory a komentáře