Aktivita zastupitelů: jak si vedli končící politici?

Jedenadvacet schůzí mají za sebou boskovičtí zastupitelé za končící volební období. Ohlasy se proto podívaly, jak právě na těchto schůzích, které jsou ze zákona povinné, jsou volení zástupci aktivní, či naopak jak často se omlouvají.

K porovnání aktivity jednotlivých zastupitelů jsme zvolili stejnou metodu jako už v předcházejícím volebním období, kdy jsme podobně zaznamenali aktivitu zhruba v polovině mandátu tehdy zvolených politiků. Jeden bod jsme udělili za to, když byl zastupitel nejen přítomen, ale aktivně se zapojil do debaty a nesloužil jen jako spolehlivý mačkač hlasovacího tlačítka či zvedač ruky. Pokud zastupitel celou dobu mlčel, nedostal bod žádný, a pokud nebyl přítomen vůbec, jeden bod se mu odečetl. Na výsledky se můžete podívat v následujícím grafu a případně také v kompletní tabulce výsledků:

Na špici aktivity se celkem pochopitelně drží starosta Jaroslav Dohnálek z ODS, který schůze řídí zastupitelstva a také reaguje na výtky, zejména od opozičních zastupitelů. Na opačném konci se však umístili dva jeho spolustraníci Jan Machač a Miroslav Klíma, které kromě barvy stranického trička spojuje i lékařská profese. Paradoxem je, že Miroslav Klíma dostal po Jaroslavu Dohnálkovi ve volbách vůbec nejvíce hlasů. Jan Machač pak často na jednání přicházel později a odcházel ještě před jejich koncem. Oba tito politici svým přístupem k výkonu funkce zastupitele významně snižovali průměrné skóre ODS, která se tak v konkurenci ostatních osmi klubů i přes výrazný příspěvek starosty umístila na předposledním místě.

Jako by to ale bylo jakési pravidlo lékařů nejen u ODS. Na kandidátky si je politické strany často volí jakožto dobrou návnadu na voličské hlasy. Ostatně i v parlamentu sedí často právě doktoři – ale ve výkonu funkce, kde by měli voliči poznat názory těchto svých zástupců, už je to o dost horší. Příliš se tak neprojevovala ani za hnutí ANO již podruhé zvolená dětská lékařka Martina Přichystalová nebo další lékař z Nemocnice Boskovice a zastupitel za ČSSD Milan Janáč. U něj je ještě patrný nástup pasivity v zastupitelstvu po změně koalice na radnici, kdy se změnila role ČSSD z opoziční na koaliční.

Ještě více je tato proměna viditelná u zastupitelky za KDU-ČSL Dagmar Hamalové. Po volbách v roce 2018 se lidovci ocitli v opozici a Hamalová se v tu chvíli stala opoziční zastupitelkou, která získala od voličů vůbec nejvíce hlasů. Na zastupitelstvu až na jednu výjimku nevynechala jedinou příležitost se přihlásit o slovo a vyslovit svou připomínku či komentář. Se změnou koalice, kdy se stala její součástí, ale už většinou jen mlčky poslušně hlasovala.

Pokud se celkově podíváme na dolní část tabulky, devět jmen pod bývalou starostkou za ČSSD Hanou Nedomovou, kterou v počtu absencí na schůzích předběhla jen lidovecká boskovická radní a zároveň senátorka Jaromíra Vítková (nebyla zhruba na každém třetím zasedání), sloužilo hrubě řečeno jen jako mačkači hlasovacího zařízení, o jejichž konkrétních názorech víceméně nic nevíme. A není to jediná strana, je to celé spektrum. Většinou je část klubu velmi aktivní a část naopak velmi pasivní, s více křesly je to zřetelnější.

Ale ani to nemusí hrát roli, protože na vrcholu tabulky se pohybují i oba stávající zastupitelé za uskupení STAN a Sportovci Boskovice. I když se během volebního období přesunuli z koalice do opozice, byli aktivní celou dobu. Vysoké skóre drží i Piráti.

Opačně je na tom dnes jediný zástupce uskupení Boskováci a stávající radní Jaroslav Oldřich, jenž bude nově bude kandidovat pod značkou Cesta K-lidem. Za celé čtyři roky promluvil jen na dvou zasedáních zastupitelů. Poprvé to bylo, když děkoval Jaroslavu Parmovi za to, jak skvěle dělá Boskovický zpravodaj, který zrovna získal ocenění, a podruhé se tak stalo letos, když byl přímo vyzván Kristýnou Znamenáčkovou z Pirátů, aby jakožto předseda redakční rady vysvětlil nemožnost diskutovat na facebookovém profilu města Boskovice. Odpověděl tehdy, že odpovídat a sdělovat své názory nemusí.

další zpravodajství