Prodej lístků na nádraží bude omezený, o víkendu jen na půl dne

Každý den od brzkého rána do pozdního večera si mohou cestující v Boskovicích na vlakovém nádraží koupit lístek a případně vyřídit i předplatní jízdenky. Jenže za měsíc se situace změní a provoz bude omezený. Například o víkendech bude pokladna fungovat jen půl dne.

Pokladna na boskovickém vlakovém nádraží
Pokladna na boskovickém vlakovém nádražífoto: Marek Osouch

Dosud jsou cestující vlakem z Boskovic zvyklí, že kdykoliv přijdou na nádraží, prodá jim jízdenku buď přímo pokladní, nebo výpravčí, který k okénku vejde ze sousední kanceláře. Ten už ale nově lístky přestane prodávat.

Není to případ jen Boskovic, ale i ostatních stanic. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která výpravčí zaměstnává, zkrátka skončí s prodejem jízdenek Českých drah. „SŽDC nemá žádnou povinnost prodávat jízdní doklady pro jednotlivé dopravce. Českým drahám vypovíme rámcovou smlouvu na prodej jízdenek na všech nádražích v České republice k 30. 11. 2019,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Podle něj jsou s prodejem spojené vysoké náklady, jednoduše řečeno se jim nevyplatí.

Prodej jízdenek si tak musí zajistit Jihomoravský kraj společně s Českými drahami, u nichž si hejtmanství vlakové spoje na trase Skalice nad Svitavou – Boskovice – Velké Opatovice objednává. Počet spojů zůstane i po změně jízdního řádu v polovině prosince stejný jako dnes, s odjezdy prakticky i ve stejné časy.

Jihomoravský kraj tvrdí, že bude v regionu objednávat stejný provoz pokladen jako dosud, včetně Boskovic. Jedinou výjimkou je stanice Adamov-zastávka, kde prodej skončí. „Tady existuje alternativa v sousední stanici Adamov,“ dodala mluvčí Monika Brindzáková.

Je sice pravda, že kraj objedná prodej stejný jako dnes, ale jak vyplývá z vyjádření místostarosty Boskovic Lukáše Holíka (ANO), tyto časy neodpovídají stávající otevírací době nádražní pokladny v Boskovicích. „Prodej bude zajištěný v pracovní dny od 05:30 do 18:00, v sobotu v dopoledních hodinách a v neděli v odpoledních hodinách,“ přiblížil místostarosta s tím, že dopad na cestující by měl být minimální.

Pravidelní cestující však dnes ví, že v sobotu odpoledne nebo naopak v neděli dopoledne není pokladna zavřená, což značí i cedule s otevírací dobou v čekárně boskovického nádraží. Na ní jasně stojí, že je právě díky spolupráci Českých drah se SŽDC otevřena celých sedm dní v týdnu od brzkého rána až do 22 hodin. V sobotu a v neděli dokonce i v noci kolem druhé ráno kvůli nočním linkám.

Tento režim tedy skončí a kdo pojede pozdě večer nebo v jiné než objednané časy, narazí na zavřené okénko. Když bude pokladna mimo provoz, cestující si lístek bez přirážky koupí až u průvodčího ve vlaku, jako v jiných obcích, kde se jízdenky neprodávají.

„Jihomoravský kraj je pouze jedním z objednatelů. České dráhy mohou zajistit prodej ve větším rozsahu, než je objednávka Jihomoravského kraje,“ podotkla ke změnám mluvčí kraje. Národní dopravce ale nad něčím takovým u Boskovic neuvažuje. Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové na své náklady nad rámec objednávky kraje, či ministerstva dopravy u dálkových spojů, posílí prodej pouze v Břeclavi, Veselí nad Moravou a ve Znojmě. Naopak mluvčí sdělila, že ukončením spolupráce mezi SŽDC a ČD skončí prodej lístků také na nádraží ve Velkých Opatovicích. „Se mnou jako se zástupcem Velkých Opatovic toto nebylo projednáváno a nejsem o tom ani obeznámena,“ sdělila k novince starostka Velkých Opatovic Kateřina Gerbrichová.

Další změny

Změn na železnici v Jihomoravském kraji bude v blízké době více. Do osobních a spěšných vlaků, tedy těch, které si objednává hejtmanství, už nebude možné na vnitrokrajské cesty koupit jízdenku Českých drah ani využít slevy státního dopravce v podobě IN karty. Vedení kraje chce, aby v těchto vlacích byly platné jen jízdenky IDS, které si cestující musí před nástupem do vlaku označit.

Kraj tvrdí, že cestující tyto jízdenky vyjdou cenově lépe, zvlášť v případě, kdy si musí koupit jízdenku až ve vlaku a průvodčí jim prodá jen tu dražší podle cen Českých drah – nově bude prodávat lístek IDS. Druhým důvodem je, že kraj chce mít přehled o všech tržbách z prodeje. V současnosti, kdy mu část peněz z prodeje svých jízdenek dává dopravce, do veškerých čísel detailně nevidí.

S jízdenkou Českých drah ale bude možné nadále cestovat regionálními spoji, pokud bude člověk přestupovat a cestovat za hranice Jihomoravského kraje, například do Prahy. Nebude to tedy tak, že by cestující potřeboval lístek IDS na cestu do Skalice nad Svitavou a zde by si při přestupu do rychlíku na Prahu musel koupit jízdenku Českých drah. Na pokladně v Boskovicích mu stále prodají jednu jízdenku Českých drah na trasu Boskovice–Praha jako dnes.

Jasné je také to, že železničáři a jejich rodinní příslušníci, kteří dnes mají nárok na takzvanou režijku, s ní budou mít od nového jízdního řádu smůlu v osobních a spěšných vlacích na jihu Moravy. Část pracovníků u dráhy, kteří se vyloženě podílí na provozu zmiňovaných vlaků, získá nárok na takzvanou krajskou režijku za 490 korun, popřípadě 990 pro rodinné příslušníky, která bude platit právě jen v regionálních vlacích na místo klasické režijky. Ostatní železničáři, například zaměstnanci SŽDC jako zmínění výpravčí, budou muset ke klasické režijce mít ještě speciální doklad za 1500 korun. Odboráři už proto začínají hrozit stávkou.

další zpravodajství