Kulturní výběr na srpen s Vojtou Sedlákem

V kulturním podcastu každý měsíc shrnujeme to nejzajímavější z boskovické kultury a také si zveme inspirativní hosty, kteří tyto akce pořádají. V souhrnu srpnových kulturních událostí připomínáme další ročník festivalu drum and bassu a rapu Raveyard Festival. A právě o tomto festivalu jsme si povídali s jedním z jeho zakládajících členů Vojtou Sedlákem. Součástí podcastu jsou i pozvánky na vybrané srpnové akce, které si můžete níže také přečíst.

Ohlasy naživo s kapelou Zapaska

Hned na začátku si dovolujeme pozvat na jednu naši akci, a to jsou Ohlasy naživo s ukrajinskou kapelou kapelou Zapaska. Ta přijede opětovně zahrát na Festiválek bez bojů a válek a my jsme na návrh pořadatelů připravili besedu, na které se protagonistů kapely Pavla a Jany zeptáme na jejich osobní zkušenosti a pohled na válečné dění na Ukrajině. Beseda bude v pátek 4. července od 18 hodin v Prostoru, večer pak Zapaska zahraje za muzeem.

ArchiTalk #2 – Anna Beata Háblová

Koncem srpna, konkrétně ve čtvrtek 24., se bude v Prostoru konat už druhý díl nového seriálu ArchiTalk. Pozvání na besedu přijala architektka, urbanistka a spisovatelka Anna Beata Háblová, která v minulosti pracovala jako architektka v Amsterdamu a působila také jako koncepční urbanistka Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Dis Is Markéta

Kdo má rád kloubení folkloru, world music a současné, možná trochu experimentální hudby, ten si asi přijde na své ve středu 9. srpna v Prostoru, kde zahraje slovenské uskupení s pozoruhodným názvem Dis Is Markéta. Čekají nás sugestivní písně, silné lidové nápěvy v rozličných zvukových obměnách a náladách a netradiční hudební kompozice.

Raveyard festival

Další hudební akcí je právě Raveyard – festival drum and bassu a rapu, který se bude konat v sobotu 19. srpna na panském dvoře.

Silver Fest

Takřka na konci prázdnin se bude konat na nádvoří panského dvora ještě Silver Fest, který bude vzpomínkou na legendárního boskovického kytaristu Pavla Silvera Koudelku a jeho bratra a spoluhráče Josefa Koudelku. Kromě Silver Bandu, který písně původní kapely stále živě hraje, na festivalu 26. srpna vystoupí ještě kapely Perpetis, Aldabra a Blastery s exčlenem Olympicu Jiřím Valentou.

Jazz Jam

Jazz Jam letos pošesté! Přijďte poslední srpnový den do Prostoru na již tradiční jazzový jam, který vám rozhodně spraví náladu. Pozvání tentokrát přijal člen B-Side bandu, saxofonista Petr Herzán. Začíná se v 19 hodin.

Hello Marcel + DJ Amma

V zámeckém skleníku začalo fungovat nové občerstevní a zdá se, že kromě promenádních koncertů zde také občas vyskočí nějaká odlehčená večerní letní akce. V pátek 11. srpna to bude od 20 hodin elektro duo Hello Marcel, které si získává srdce posluchačů citem pro chytlavý beat a texty skrývajícími zábavu i ponaučení. Pořadatelé slibují taneční „nálož“, u které se jen málokdo vydrží nekroutit. V čemž bude po koncertě jistě pokračovat i oblíbený boskovický DJ Amma.

Pokračování Promenádní sezóny

Měli bychom také upřesnit pokračování zmíněné promenádní sezóny u skleníku, kde postupně zahrají 6. 8. Boskověnka, 13. 8. Pružiny, 20. 8. Uspořená Libra a ​27. 8. Třetí zuby akusticky.

Posezení u cimbálu a dobrého vína

Pokud máte rádi cimbál, přijdte 5. srpna do sýpky na cimbálovou muziku Jožky Imricha. Cimbálka hraje jak lidové písně, tak známé filmové, muzikálové nebo swingové melodie. Muzikanti začnou hrát od 18 hodin, ale je možné přijít kdykoli v průběhu večera. Vstupenky si můžete koupit na sýpce už předem.

Bosco Cup

Další akce je sice primárně sportovní, ale nese i svůj kulturní a také sociální obsah. Na hřišti u školy na Hybešově ulici se koná 26. srpna tradiční turnaj v malé kopané Bosco Cup, na kterém vystoupí písničkář Pavel Helan. Akce je benefiční a její výtěžek je věnován na salesiánskou práci v Bulharsku, kde se salesiáni zaměřují na práci s dětmi a mládeží na okraji společnosti a působí zde také z Boskovic vzešlý kněz Petr Cvrkal. A mimochodem jedna zajímavá věc – název Bosco Cup neodkazuje na Boskovice, nebo jen na Boskovice, ale na zakladatele salesiánského řádu Dona Bosca. Koncert Pavla Helana začíná v 17 hodin.

Festiválek bez bojů a válek

Na začátku srpna proběhne už 19. ročník hudebního Festiválku bez bojů a válek. Jako obvykle bude v šapitó za muzeem. Hlavním hostem bude ukrajinské duo Zapaska, které jsme už zmínili v souvislosti s Ohlasy naživo. Rozhovor bude probíhat od 18 hodin v Prostoru a ve 21 hodin začne kapela hrát za muzeem. Kromě tohoto hudebního dua se můžete během pátku a soboty těšit také třeba na improvizační zápas (Lísky vs Valašské Meziříčí), DJ Ámmu nebo kapelu Feher Fekete Kerek, která hraje něco na pomezí reagge, latiny, balkánu a čardáše.

Výstavy v muzeu

Měli bychom upozornit také na novou výstavu v muzeu – jedná se o putovní výstavu zaměřenou na sociální život hmyzu, která prostřednictvím textů, fotografií, trojrozměrných exponátů, filmů, a také doprovodného programu přibližuje různá hmyzí fakta. Jako například že samečci much nosí svým vyvoleným zásnubní dárky. Fascinující. Kromě toho v různých muzejních prostorách ještě dobíhají festivalové výstavy, takže pokud jste tak ještě neučinili, nezapomeňte jejich návštěvu dohnat.

Pohádkový hřebínek

Každý prázdninový pátek můžete vzít děti a vyrazit na zámecké nádvoří, kde vás bude od 17 hodin čekat pohádkové divadlo. Počínaje pátkem 4. srpna se tedy postupně můžete těšit na představení Jak šel Kuba do světa (Divadlo Kapsa Andělská Hora), Malý, hubený a jednooký (Ruda Hancvencl), Letní pohádku (Liduščino divadlo) a nakonec Cirkusový šoulet Fidlymydly (Roman Slovák).

Filmový víkend ČSFD a filmy v letním kině

V létě je také samozřejmě báječná příležitost zajít do boskovického letního kina. Kromě běžné produkce se zde koná v pátek 4. a v sobotu 5. srpna Filmový víkend ČSFD. A kromě dalších standardních projekcí současných filmů promítnou boskovičtí kinaři ještě dvě filmové klasiky – Ramba z roku 1982 a Sorrentinovu Velkou nádheru z roku 2013.

další podcast