Ohlasy naživo s Vojtěchem Boháčem (Voxpot)

Zvláštním hostem Ohlasů naživo byl ve středu 6. dubna reportér Voxpotu Vojtěch Boháč, který pokrýval první týdny válečné dění na Ukrajině – a hned druhý den po besedě v boskovickém Prostoru se tam opět vracel. Úvodní rozhovor nabízíme ve zvukovém záznamu, najdete ho také v podcastových aplikacích.

Vojtěch Boháč odjel na Ukrajinu ještě před ruskou invazí, protože byl přesvědčený, že k ní dojde. Navzdory novinářskému označení se stal terčem ostré ruské palby.

V Boskovicích kromě diskuse představil také krátký dokument Voxpotu Kyjev: Příprava na obléhání. Ten zachycuje právě první dva týdny invaze očima reportérů Voxpotu, kteří je trávili v Kyjevě a sledovali lidi prchající před ruskými raketami, boje v okolí hlavního města i přípravu na to, že by válka mohla dojít až do samotné metropole.

V úvodním rozhovoru jsme se ptali na začátek války, fungování novinářů v Kyjevě, na brutální válečné zločiny páchané ruskou armádou na civilistech, na další vývoj války a také na diskusi o budoucnosti Ruska a povaze ruské společnosti, což je téma, do kterého se Vojtěch Boháč v předchozích dnech na domácí novinářské scéně zapojil.

Setkání s Vojtěchem Boháčem proběhlo díky spolupráci s letovickým spolkem Paleta, děkujeme především Draze Kráčmarové, která akci vymyslela, iniciovala a domluvila. Výtěžek z dobrovolného vstupného ve výši 3 tisíce korun byl věnován na činnost Voxpotu, o jehož fungování jsme na závěr rozhovoru také mluvili.

další podcast