Kulturní výběr na říjen

A máme tu další měsíc a s ním i kulturní výběr. Začíná podzimní kulturní sezona, a to je dobře. A že teda začíná s veškerou pompou, to se nedá popřít. Čekají nás divadla, ještě jeden festival, několik zajímavých filmových projekcí, výborný jazz, alternativa i vážná hudba, besedy, vernisáže nebo třeba vyprávění. Tenhle měsíc bude prostě všechno, včetně Toníčka Bukovského. Tak se na vás všude těším.

Divadlo Líšeň: Putin lyžuje
Divadlo Líšeň: Putin lyžujefoto: Divadlo Líšeň

Divadlo Líšeň: Putin lyžuje

1. října, 19.00, Prostor

Politická fraška o obětech Putinovy vlády na motivy knihy Anny Politkovské. Inscenace by měla stejně jako kniha spojovat příběhy, politické osudy a prosté lidské osudy. Představení získalo několik ocenění, například za režii a loutkovou animaci. Na závěr bude probíhat beseda s novinářkou Janou Ustohalovou z Deníku N. Celé představení bude probíhat ve vojenském stanu, který bude postavený právě před Prostorem v panském dvoře, takže o nevšední zážitek postaráno.

Improvizační zápas: Lísky Boskovice vs. Bizoni Hradec Králové

1. října, 20.00, zámecký skleník

Je tu opět improvizační klání boskovických Lísek. Tentokrát s Bizony z Hradce Králové. Interaktivní zábava pro malé i velké nás čeká tentokrát ve skleníku a bude to jako vždy impro, jak má být.

Festival improvizované hudby Melomania

2. října, 14.00, Prostor

Minulý rok proběhl pod taktovkou chlapců Honzy Hocka a Oldřicha Brzobohatého putovní festival Hear Me!. Tentokrát navazují novým festivalem, který pochází přímo tady z Boskovic. Čekají nás spektakulární improvizační zážitky skvělých hráčů na své nástroje v rámci volné improvizace, toho nejalternativnějšího jazzu a world music. Vystoupí duo Žaneta Vítová & Radim Hanousek, trio Frisk, Miloš Železňák a trio Treetop.

Film a spiritualita: Dětství a dospívání

3. října, 19.00, Prostor

Tradiční filmový večer boskovických evangelíků s projekcí a následnou debatou. Tentokrát na téma dětství a dospívání.

KUH trio

5. října, 19.00, zámecký skleník

Stačí napsat jenom dvě slova: František Uhlíř! Více není třeba, protože tento kontrabasista je ve svém nástroji jeden z nejlepších v oboru. V Boskovicích už hrál a je téměř jistota, že s sebou doveze opět skvělé hráče. Samozřejmě ho doprovází jako vždy bubeník Jaromír Helešic. Tentokrát tahle osvědčená dvojice vystoupí s kytaristou Edim Köhldorfem z Vídně.

Jam session, aneb dozvuky festivalového chlastánku Bukovský

9. října, 19.00, Prostor

Pokud jste byli na festivalu pro židovskou čtvrť, tak jste nemohli přehlednout malý chlastánek u skleníku za rybníčkem. Tam se každý rok čtyři dny a tři noci pije víno a hraje jazz, swing, folklor a prostě všechno, na co vzpomenete. Tahle situace se letos netradičně zopakuje ještě jednou v prostorách Prostoru. Tak si nachystejte pohárky, protože víno poteče proudem a hudba bude hrát až do umření.

Židovská hudba známá i neznámá

10. října, 19.00, synagoga

Koncert souboru International Ensemble v podání interpretů Daniely Grygarové na housle, Reginy Bednaříkové na klavír a Adama Grygara (zpěv). Hrají klasické židovské písně jako třeba Hava Nagila, skladby od Ericha Adlera – právě poslouchám jeho výbornou Fantasii pro flétnu a smyčcový orchestr a je to úžasné – nebo třeba skladby Johna Williamse, které složil pro film Schindlerův seznam. Koncert podpořili Numismatika Ostrava a Nadační fond obětem holocaustu. V programu zazní výběr skladeb z alb, které soubor vydal v posledních čtyřech letech. A že doporučuji si nějaké jejich album koupit, protože to stojí za to.

Tara Fuki

12. října, 20.00, Prostor

K dámám a jejich kapele Tara Fuki není zapotřebí tolik říkat. Tento koncert velice doporučuji, protože energie z jejich hudby plné improvizací, které jsou dále prohlubovány, je výjimečná. Ponořte se do jejich světa dvou cell a dvou ženských hlasů v podání Doroty Barové a Andrey Konstankiewiczové.

Divadlo Aldente: Stand up Down

13. října, 19.00, Prostor

Když se potkají mladí herci s Downovým syndromem a zkušení divadelníci, tak vznikne Stand up Down. Opravdu nevím, co od toho čekat, a proto jsem to sem zařadil, protože to bude minimálně velice překvapivé a nepochybně velice vtipné.

Folks!: Křest alba Sustainable Gardening a koncert kapely Tryo a February

16. říjen, 20.00, Prostor

Kapela Tryo v Prostoru už hrála, v té době měla na kontě své EP Karl. Nyní vydává a křtí své první album Sustainable Gardening – měl jsem možnost si ho poslechnout už před vydáním, je skvělé a mám z toho radost. Tak si zajděte na koncert nové desky trojice výborných muzikantů, a to sice basačky Lucie Čejkové, kytaristy a zpěváka Šimona Podrazila a Hynka Čejky.

Divadlo Naboso: obnovená premiéra představení Zvíře

17. říjen, 18.00, Prostor

Naše, řekl bych skoro redakční, nebo mám spíš říct novinové divadlo Naboso konečně vystoupí se Zvířetem. Jde o inscenaci dramoletu Petra Pazdery Payna, to znamená, že by to mělo být vážné, ale zároveň vtipné nebo trošku ulítlé. Těšíme se.

Projekce filmu Nebe za účasti Tomáše Etzlera

19. říjen, 19.30, Kino Panorama

Tomáš Etzler je člověk, kvůli kterému jsem vždycky chtěl dělat žurnalistiku. O tom, že skutečně jde o pozoruhodnou podstavu české novinářské scény, se můžete přesvědčit na projekci jeho filmu s následnou besedou s Etzlerem samotným. Film pojednává o Číně jako takové, ale hlavně o tom, jak se stará o ty nejslabší a nejzranitelnější skupiny obyvatel. Viděl jsem zatím jenom trailer a myslím, že to nebude hezký pohled.

Živé slovo: čtení spisovatele Daniela Hradeckého

20. říjen, 19.00, Prostor

Laureát ceny Magnesia Litera za prózu Daniel Hradecký vystoupí v rámci cyklu Živé slovo. Autorská čtení jsou vždycky velice povedená a těší mě, že se jim podařilo pozvat zrovna Hradeckého, který má na kontě knihy jako Tři kapitoly, Muž v průlomu nebo třeba Trosky jednoho deníku.

Umění zblízka: filmaři Verica Pospíšilová Cordić a Matěj Pospíšil

22.–23. říjen, Prostor

Filmaři Verica a Matěj Pospíšil vám dovolí nahlédnout na techniky, pomocí kterých vytvářeli film Podle Sylvie, který získal ocenění na mnoha filmových festivalech. První den navíc proběhne projekce tohoto filmu a následující den bude probíhat dílna, kde si některé techniky budete moct vyzkoušet.

Wróblewski-Janoušek Quartet

26. říjen, 19.00, Prostor

Oproti festivalu Melomania bude tohle hudba trošku v silnějších mantinelech, zatímco u Melomanie jsem se bál označit tu hudbu jazzem, tak tohle je nepochybně jazz s velkým J. Stačí se jenom posadit a unášet se jazzovými melodiemi, krásně zapletenou rytmikou a to celé prokládané skvělými improvizacemi. Zahraje saxofonista Michal Wróblewski a trombonista Štěpán Janoušek, kteří patří k předním jazzovým instrumentalistům mladé generace. V kvartetu je doplňují basista Miloš Klápště a hráč na bicí Jan Chalupa.

Michal Příběhovič

30. říjen, 17.30, Prostor

Michal Příběhovič se svými příběhy. Proč je vypráví? Protože je vyprávěli jeho děda a praděda, a tak je vypráví i Michal. A to víte, že připravuje taky komiks?

další zpravodajství