Zpravodajský přehled za červen

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v červnu na Boskovicku událo.

Z demonstrace na podporu Milionu chvilek pro demokracii
Z demonstrace na podporu Milionu chvilek pro demokraciifoto: Tomáš Znamenáček

Boskovická radnice se pře s dodavatelem o cenu tepla v systému Centrálního zásobování teplem. Město si proto na provozovatele stěžuje přímo u Energetického regulačního úřadu.

V Boskovicích se konala demonstrace na podporu iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

Městská rada se seznámila s průběžnými výsledky hospodaření boskovické nemocnice za první čtvrtletí. Nemocnice skončila v zisku 779 tisíc korun. Na letošek je prognózován zisk přes 1 milion korun. Loni nemocnice skončila něco přes 2,5 milionu korun v plusu, hospodářský výsledek už prošel nezávislým auditem. Město letos plánuje nemocnici přispět částkou přibližně 30 milionů korun, loni to bylo více než 25 milionů korun.

Jediným uchazečem o post jednatele boskovické nemocnice je současný jednatel Dan Štěpánský.

Na mapě sexuálního zneužívání církevními pracovníky, kterou zpracovává spolek Pro čistou církev, se objevily i Boskovice a Lysice.

Velkým tématem červnového jednání zastupitelstva bylo umístění sportovní haly. Nakonec byl schválen bezplatný převod pozemků u školy na Hybešově ulici, nejednotné koalici ale museli pomoci lidovci. Převod posléze schválili i krajští zastupitelé.

K tématu sportovní haly se konal také uzavřený zastupitelský seminář.

Zastupitelé schválili investiční příspěvek 400 tisíc korun z rozpočtu města pro základní školu, a to na vybudování venkovního zázemí pro školní družinu na Slovákově ulici.

Na zastupitelstvu vystoupila občanka z Podhradí, která je silně nespokojená s probíhajícími opravami silnice a obává se, že přes lokalitu budou jezdit nákladní auta z Blanska na Prostějov.

Manželé Prosovi z Mladkova upozornili na to, že některá nákladní auta, která jezdí přes Mladkov z lomu v Doubravici, nedodržují předepsanou rychlost, následkem čehož dochází k otřesům a škodám na domech stojících podél silnice.

Městu přišly další peníze z dotace na výstavbu Centra polytechnické výchovy. Za stavbu už zaplatilo asi 45 milionů, z dotace dorazilo asi 20 milionů. Peníze dorazily se zpožděním a ponížené o 10% sankci, kterou město rozporuje.

Nový majitel pozemku na Absolonově dál brání propojení ulice s cestou ke hřbitovu.

Žádost o přijetí do MŠ podalo 169 zákonných zástupců. Kapacita umožňuje přijmout 119 dětí, plus všech 6 do individuálního vzdělávání. Školka přijme všechny boskovické děti, které mají na přijetí právo.

Nová koalice rozhodla, že po celé funkční období bude vždy k příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje na radnici vyvěšována moravská vlajka.

Letos se nakonec nebudou opravovat stupačky v městské bytovce na Wolkerově ulici. Akce se přesouvá na příští rok.

Bývalé učiliště Krasu na Havlíčkově ulici koupila před časem firma NWD Group a objekt chce přebudovat na nájemní bytový dům.

Kvůli krácení dotací na stavbu Centra polytechnické výchovy musí město zaplatit miliony navíc ze svého rozpočtu, podobně jako již dříve u přístavby mateřské školky. Obě zakázky, v nichž byly údajně chyby v zadávací dokumentaci pro výběrové řízení, připravovala firma exmístostarosty za ČSSD.

Město podle místostarosty Radka Mazáče nemá v úmyslu snižovat počet sečí trávy během roku.

Boskovická pouť letos proběhne 27. a 28. července.

V panském dvoře začíná fungovat nové kulturní a komunitní centrum s kavárnou Prostor.

Letovičtí zastupitelé schválili úvěr osmdesát milionů na deset let. Částka překračuje polovinu ročního rozpočtu města. Plánuje se použít na vybudování parkoviště, opravu náměstí a některých ulic nebo rekonstrukci sportovní haly.

V Kunštátě vyroste nová obytná čtvrť. Zástavbu rodinných a bytových domků tamní radnice plánuje v ulici Nová.

další zpravodajství